ilsetogo.reismee.nl

aLife!

Pasen is een feest! En aan boord hebben we dat dan ook groots gevierd! De hele week voorafgaand aan Pasen waren er diverse activiteiten. Vanaf donderdagavond was onder andere de grote samenkomstzaal veranderd in de tuin van Getsemane compleet met palmtakken (wat een geur komt daarvan af! Zo echt, je waande je echt in de tuin van Getsemanem, papa en mam.... als het zo ruikt als dat het aan boord deed, dan moet het in het echt helemaal fantastisch zijn...). De stoelen waren allemaal weggehaald, en er stond slechts een groot kruis dat werd verlicht. Je werd uitgedaagd om net als de discipelen met Jezus deze lijdensweg in te gaan, met in je gedachten wat er gebeurde in Getsemane, maar ook heel persoonlijk: welke zonde van jou hield Jezus aan het kruis? Waarvoor moest Hij lijden en sterven?

Het was bijzonder om te beseffen dat Pasen al op donderdagbegint. De volgende dag was er geen OK programma en was iedereen zo ver mogelijk, vrij. 's Ochtends hadden we een samenkomst in de tuin van Getsemane. Nu kwam er vanaf het kruis een rode doek, daarbij lag er onderaan het kruis een ander kruis, je werd uitgedaagd om datgene wat Hem aan het kruis hield letterlijk aan het kruis te spijkeren. Sober verlieten we de zaal.

Omdat ik die dag on call stond heb ik de dag voor het grootste gedeelde verder doogebracht met een boek op het dek. 's Avonds werd de muscial Godschalk opgevoerd. Op een hele leuke, vrolijke en vol humor gevulde manier werd het leven van Jezus weergegeven. Het bijzonderste was dat iedere speler een eigen groet had met Jezus. Jezus kent je persoonlijk en heeft met iedereen een unieke relatie. Bijzonder mooi om dat weer te beseffen!

Op stille zaterdag hebben we met een grote groep Nederlanders intens genoten van strand (en schaduw van palmbomen) en oceaan met hele hoge golven!(Laat nou net diegene die tijdens de verplichte 2 uur durige veiligheidsuitleg, ons'zwemles' gaf (kortom: uitlegde dat je erg voorzichtig moest zijn met zwemmen in de oceaan ivm harde stroming), zijn voorstel zijn om naar dit strand te gaan omdat de golven daar zo hoog zijn (metertje of 2-3?) want dan kan je zo goed kitesurfen...)

Zondagochtend om 5:30 uur was het een drukte van belang op dek 8. We hebben met elkaar gevierd dat Jezus is opgestaan! Alles wat Hem aan het kruis hield, alles waarvoor Hij aan het kruis ging, is overwonnen! Het was een groots feest om letterlijk de overgang van donker naar licht te vieren! He is risen and alive!

Aansluitend stond er in het Starbucks cafe thee, koffie en super lekkere pastries (muffins, appelflapjes, chocoladebroodjes etc) voor ons klaar! En om 10.30 uur was er een heel uitgebreid en fantastische Paasbrunch! We hebben intens genoten van zoveel lekker fruit, speciaal brood, dadels in bacon,schalen vol koekjes(en uiteraard voor de Amerikanen was er ookei, bacon en andere vette dingetjes) en aan de andere kant vanhet buffet (die ikniet eens gezien heb) ookeen warme maaltijd.

Samen met een paar anderenheb ik die middag me weer prima vermaakt aan het strand enin de oceaan en zijn we 's avonds uit eten geweest.

Ook 2e paasdag waren we vrij.In de buurt van de haven is een hotel waar we voor een gereduceerd bedrag gebruik mogen maken van het 50m zwembad. Maar als je dacht dat je kon afkoelen in het zwembad, dan zat je fout. Het is echt nergens koud in Afrika...

Ik heb aan 2 meiden de achterwaardse duik geleerd zodat wetalloze sprongen hebben gemaakt. Deze zijn ook nog eens vastgelegd met een onderwatercamera wat de feestvreugde alleen maal verheugde.

4 dagen vrij zorgde voor een compleet vakantiegevoel. Maar die dinsdag mochten we toch echt weer aan de bak! Die dag voor het eerst de hele dag omgelopen bij, jawel, de hernia's... Wat betekende dat ik dus zelf depatienten moest ophalen uit de overdrachtsruimte en daar dus ook de overdracht moest doen (na een checklist van ruim 12 punten mag ik nadat we hebben gebeden met en voor de patient eindelijk de patient meenemen naar de OK). Nadat de patient in slaap is gebracht moeter geschoren worden maar ookmet betadine de huid wordenschoongemaakt voordat er gedesinfecteerd wordt. Wanneer alles eenmaal loopt is er tijd voor de afronding van de administratie (ik moet vaak nog ff een keer of 2 kijken of ik echt alles heb ingevuld, van positionering tot diathermiegebruik, van alles wat er geteld wordt tot het gegeven locaal anestheticum: kortom... veel!). Een half uur voordat de operatie klaas is bel je naar de afdeling om de volgende patient onder de douche te zetten en het is mij gelukt om de afdeling te vertellen dat het tijd was voor de 'half an hour shower'.Goed: daaruit werd natuurlijk wel duidelijk dat ik 2 minuten douchen echt veeeeeeel te kort vind...

Als de operatie klaas is, zijn het ook weer de OA's die naar de PACU bellen, wat wel relaxt is, is dat de PACU dan metzn 2en en een bed de patient komenophalen. In de OK doe je dan(ook weer als OA) de overdracht naardeRecovery verpleegkundige en de anesthesist loopt uiteindelijk nog even mee naar de PACU. Wanneer het hele team klaar is voordevolgende patient, beldt ook weer deOA naar de afdeling met de vraag of ze de patient kunnen brengen. En gelukkig duurt dat doorgaans geen 10-20 minuten... behalve als door de babylonische spraakverwarring de boodschap niet helemaal is overgekomen...

Na 2 weken en 1 dagliesbreuken was het tijd voor een dag MaxFax. We hadden niet de grote en gekke tumoren, maar wel een aantal patienten kunnen helpen die wel degelijk een operatie nodig hadden. In de toekomst zal ik daar hopelijk iets meer van zien en uiteraard over vertellen.

Na de dag MaxFax heb ik een dagje oogheelkunde gezien. Waar ik zo nu en dan echt even mijn ogen juist weer even dicht moest doen tav de werkwijze.

In eerste instantie zou de VVF chirurgie vanaf dinsdag plaatsvinden, maar door een vertraging was het pas mogelijk om woensdag de eerste vrouwen te screenen en is erop donderdag pas begonnen met de operaties. Afgelopen vrijdag was mijn eerste dag bij de VVF en de komende 4 dagen (want de vrijdag mag ik de Mercy Ships variatie van de A4dienst doen) zal ik ook deze OK's doen.

Kortom: een hele interessante maar o zo drukke week. Elke dag een andere OK, andere instrumenten (nouja, vooral andere namen: weet ik veel dat een klem die verdacht veel weg heeft van een HSVklem een Tonsil clamp heet...), andere chirurgen en uiteraard in het Engels, Ewe of Frans. I prefer still Nederlands...

Reacties

Reacties

M&J

Ha die lieve Ilse,

Wat een gave en indringende manier om Pasen te vieren! We zijn trots op je dat je zoveel verschillende OK's al mag doen, ze hebben blijkbaar snel gezien dat jij veel meer in je mars hebt dan hernia's assisteren :-)

Liefs,
M&J

Ellen

Lieve Ilse!
Weer een ontzettend leuk verhaal:) Tof dat je zo pasen mocht vieren!
Die Lizzard zit hopelijk niet in je bed:P!!

Liefs! En eenfijn weekend!

Christine

wat bijzonder om zo pasen te vieren!
de oceaan.....palmbomen.....nu de kokosnoten nog?

Judith

Lieve ilse,

Wat een prachtig verhaal weer! Fijn dat het goed met je gaat daar op dat andere continent... Hier op dit continent ook alles goed; rustig...

Liefs Judith

Anne-Marije

Gaaf dat je het zo naar je zin hebt. En je doet zoooo veel leuke en interessante dingen! En hele mooie foto's met die kindjes. Volgens mij wil je straks als je weer in NL komt gelijk weer terug naar die lieve kindjes :)

{{ reactie.poster_name }}

Reageer

Laat een reactie achter!

De volgende fout is opgetreden
  • {{ error }}
{{ reactieForm.errorMessage }}
Je reactie is opgeslagen!